Turvaopasteen katseluetäisyys on suoraan riippuvainen sen koosta. Suurempi opaste näkyy siten kauemmas kuin pienempi.

Opasteen koko on määritelty pisimmän katseluetäisyyden mukaan, josta opaste on ymmärrettävissä. Alla olevassa taulukossa on kunkin Everlux-opasteen pisin katseluetäisyys standardin ISO 3864-1:2011 mukaisesti. Katseluetäisyys, josta tietyn kokoinen opaste on nähtävissä, riippuu opasteen valaistuksesta.


Opasteiden koko pitää valita suurimman katseluetäisyyden ja sijoituspaikan pohjakaavan mukaan

Ylä- ja keskikorkeudella sijaitsevat opasteet

Yläkorkeudelle sijoitetut opasteet on tarkoitettu kaikkia rakennuksen käyttäjiä varten. Siksi ne pitää asentaa yli 1,8 metrin korkeudelle. Tällöin välineen ja käyttäjän välissä olevat ihmiset ja esineet eivät estä opasteen näkymistä.

Keskikorkeudella sijaitsevat opasteet on tarkoitettu välineen käyttäjälle. Opaste sisältää välineen käyttöohjeita ja siksi se pitää asentaa 1,2-1,5 metrin korkeudelle.

Esimerkki (alkusammutin):

Henkilö A voi nähdä alkusammuttimen opasteen, koska se sijaitsee yli 1,8 metrin korkeudella, vaikka itse alkusammutin ei ole nähtävissä (henkikö B on edessä). Alkusammuttimen opasteen koko pitää valita henkilön A ja välineen etäisyyden perusteella.

Henkilön B, joka aikoo käyttää alkusammutinta, pitää nähdä sen käyttöohjeet silmien korkeudella (1,2-1,5 metrin korkeudella). Koska tämä opaste on tarkoitettu välineen käyttäjälle, sen tulee olla helposti ymmärrettävän kokoinen.

Matalalla sijaitsevat jälkivalaisevat opasteet

Savun leviäminen on yksi tulipalon vaarallisimmista seurauksista. Savu voi vaikeuttaa evakuoimista tai jopa estää sen, jos näkyvyys on huono. Matalalla (alle 0,3 m) sijaitsevat jälkivalaisevat opasteet merkitsevät poistumisreitit ja sammutusvälineet lattiatasolla. Täten luodaan paremmat poistumisolosuhteet, mikä vähentää paniikin ja hengenmenetyksen vaaraa.