
Fluorittomiin sammutusvaahtoihin siirtyminen
Lainsäädännön uudistuessa Suomessa toimivien yritysten ja pelastuslaitosten on tehtävä merkittävä muutos siirtymällä käyttämään ympäristöystävällisiä, fluorittomia sammutusnesteitä.
Näin toimijat voivat paitsi täyttää lakisääteiset vaatimukset, myös edistää kestävää kehitystä ja turvallisuutta.
Asiantuntijamme auttavat vaativassa siirtymisprosessissa.
Nyt on aika toimia - kello käy
PFOA-vaahtojen käytöstä tulee luopua 3.12.2025 mennessä *)
Lakisääteisyys on ehdoton - kun lainsäädäntö on voimassa ja sammutusvaahdon raja-arvot ylittyvät on järjestelmä lainvastainen eikä sitä saa käyttää.
days
hours
minutes
seconds
*) Komissiolta on tulossa päivitys lakiehdotukseen PFOA-vaahtojen käytöstä luopumisen aikataulun nykyistä takaraja
4.7.2025 muutetaan todennäköisimmin astuvaksi voimaan 3.12.2025. (status 3.4.2025)
Palvelu on tarkoitettu
Teollisuudelle
Pelastuslaitoksille
Järjestelmien suunnittelijoille ja rakentajille
Mahdollistamaan toimivien ja turvallisten sammutusjärjestelmien suunnittelua ja rakentamista.

1. Järjestelmässä olevan PFAS-vaahtonesteen analysointi
Mikäli nykyisen vaahtonesteen tyypistä ei ole varmaa tietoa, tulee sen tyyppi varmistaa analysoimalla nykyisen vaahdon PFAS-pitoisuus. Analyysi varmistaa myös, että mahdollisesti aikaisemmin vaihdettu vaahto ( esim. C8-> C6) täyttää uudet raja-arvot. Vaahtojen vaihdossa on aina saastumisriski, mikäli säiliötä ei ole puhdistettu kunnolla vaihdon yhteydessä. Yleinen sääntö on: mitä vanhempi vaahto, sitä todennäköisemmin se on vaihdettava.
Näyte analysoidaan Sthamerin laboratoriossa ja vastaus saadaan n. 4 viikkoa näytteen lähettämisestä

2. Lähtötilanteen kartoitus
Kun tarve vaahtonesteen vaihtoon todettu, siirtyminen fluorittomaan sammutusvaahtoon alkaa kartoittamalla toimintaympäristön nykytilanne sekä millaisia muutoksia se vaatii. Läpikäytäviin perusasioihin kuuluu mm. selvittää mitä muutoksia sammutusvaahtoihin ja sammutusjärjestelmän laitteisiin vaaditaan sekä kuinka puhdistusprosessi ja jätteenkäsittely hoidetaan.
Kattavin käsitys tarvittavista muutoksista saadaan, kun lähtötilanteen kartoituksen lisäksi tehdään kattava riskianalyysi. Tämä analyysi auttaa välttämään ikäviä ja mahdollisesti kalliita yllätyksiä projektin aikana.

3. Fluorittoman sammutusnesteen valinta
Kun lähtötilanne on kartoitettu, seuraava askel on valita oikea fluoriton vaahtoneste. Fluorittomat vaahdot (FFF/F3 Fluorine-Free Foam) eivät muodosta paloa tukahduttavaa kalvoa, joten on tärkeää valita vaahto, joka toimii tehokkaasti ja täyttää toiminnan vaatimukset.
Valinnassa on olennaisinta kartoittaa mitä materiaalia pitää pystyä sammuttamaan ja minkälaisessa toimintaympäristössä ollaan. Tyypillisesti fluorivapaat vaahdot toimivat tehokkaasti vain tietyillä polttoaineilla, eivätkä välttämättä toimi yhtä hyvin muiden polttoaineiden kanssa.

4. Sammutusjärjestelmälaitteiston muutostarpeet
Sammutusominaisuuksien perusteella tehdyn päätöksen jälkeen tulee varmistaa, sopiiko kyseinen vaahtoneste olemassa olevaan sammutusjärjestelmään. Koska fluorittomat vaahtonesteet eivät muodosta kalvoa, on tärkeää valita laitteet, jotka tuottavat laadukasta vaahtoa. Arvioinnissa tarkastelemme mm. veden ja vaahtonesteen virtausta, vaahtonesteen ominaisuuksia, kuten viskositeettia ja lämpötilakäyttäytymistä, sekä laitteiden hyväksyntöjä ja yhteensopivuutta uuden vaahtonesteen kanssa. Olemme mukana myös auttamassa laitteiston käyttöönottotestien aikana.

5. Sammutusjärjestelmän puhdistus
Kun alkuvalmistelut on tehty ja uusi fluorivapaa sammutusneste valittu, nesteen vaihtaminen vaatii paljon muutakin kuin pelkän nesteen korvaamisen.
Jos sammutusjärjestelmiä ei vaihdeta kokonaan uusiin, on erittäin tärkeää puhdistaa ne huolellisesti. Tämä varmistaa, että uudet vaahdot pysyvät puhtaina ja toimivat tehokkaasti hätätilanteissa.
Puhdistuspalvelumme mukautetaan aina asiakkaan tarpeisiin ja laitteistoon. Yhteistyökumppanimme ProDeconin kanssa puhdistamme sammutusjärjestelmät tehokkaasti PFAS-jäämistä, jotta fluorivapaa vaahtonesteesi täyttää säädökset nyt ja tulevaisuudessa. Yhteistyökumppanimme ovat puhdistaneet satoja kohteita, kuten säiliöitä, ajoneuvoja, putkistoja ja laivoja – aina onnistuneesti. Heillä on myös todennettua näyttöä sitä, että puhdas järjestelmä on puhdas jatkossakin.

6. Vanhan vaahdon ja puhdistusnesteen hävittäminen
Vanhojen vaahtonesteiden hävittäminen on tärkeää ja se on tehtävä tarkasti sääntöjen mukaan, koska ne ovat yleensä vaarallista jätettä (POP-jäte). Käytännössä tämä jäte on vietävä poltettavaksi. Yleensä asiakas vastaa hävittämisestä, mutta voit hankkia palvelun myös kauttamme. ProDeconin puhdistusprosessissa minimoidaan hävitettävän pesunesteen määrä – tällä on suora vaikutus syntyviin kustannuksiin.