Osin tummennetussa kuvassa näkyy Decontexin tilat, joissa sammutusvarusteiden dekontaminaatio tapahtuu

Decontex LCO2 -dekontaminaatio

Jotta pelastajamme saavat parhaan suojan myrkyllisten yhdisteiden aiheuttamaa syöpää vastaan.
Siirry Decontexin omille sivuille tästä

Sammutusvarusteiden perusteellinen dekontaminaatio

Pelastajat altistuvat sammutustehtävissä jatkuvasti erilaisille epäpuhtauksille. Palamisessa syntyy useita erilaisia kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat pelastajien terveyteen niin lyhyt- kuin pitkäaikaisesti. Palokaasut sisältävät mm. hapen kuljetusta estäviä yhdisteitä, ärsyttäviä ja herkistäviä aineita, sekä perimälle ja keskushermostolle myrkyllisiä ja syöpäriskiä lisääviä aineita. Nämä yhdisteet kertyvät ajan saatossa sammutus- ja suojavarusteisiin, mikäli niiden perusteellisesta puhdistamisesta ei huolehdita asianmukaisesti. Pelastajien työn syöpäriskivaarallisuusluokitus nostettiinkin vuonna 2022 korkeimpaan luokkaan ryhmään 1.

On selvää, että pelastajiemme altistuminen näille yhdisteille on minimoitava, jotta niiden aiheuttamilta haitoilta voidaan välttyä mahdollisimman hyvin. Yksi tärkeä keino on pelastajien henkilökohtaisten suojavarusteiden tehokas dekontaminaatio, ja nestemäinen hiilidioksidi onkin osoittautunut tässä erittäin tehokkaaksi muihin puhdistusmenetelmiin verrattuna.

Decontex co2 -dekontaminaatio

Hiilidioksidi on luonnollinen väritön, hajuton ja mauton aine, jota muodostuu esimerkiksi teollisen tuotannon sivutuotteena. NASAn kehittämää, nestemäistä hiilidioksidia hyödyntävää, puhdistustekniikkaa on alun perin käytetty astronauttien varusteiden puhdistamiseen avaruuslentojen jälkeen. Decontex kehitti tähän tekniikkaan pohjautuen laajakirjoisen dekontaminaatioprosessin, jota voidaan soveltaa monella eri tavalla, esimerkiksi työvaatteisiin ja henkilökohtaisiin suojavarusteisiin.

Hiilidioksidi muuttuu paineistettuna nestemäiseksi ja tunkeutuu helposti sammutusasujen ja -varusteiden materiaaleihin niitä vahingoittamatta. Se ”lakaisee” pois epäpuhtaudet ja liuottaa pelastajien hengelle ja terveydelle vaarallisia aineita. Kun paine palautetaan puhdistuksen jälkeen normaaliksi, nestemäinen hiilidioksidi palautuu jälleen kaasumaiseen muotoon, eikä erillistä kuivausta tarvita. Lopputuloksena on täysin dekontaminoitu, desinfioitu ja hajuton tuote, josta on poistettu kaikki kemialliset, biologiset sekä fyysiset epäpuhtaudet. Decontex takaa kaikkien myrkyllisten aineiden poistamisen sammutusvarusteista lain sallimien rajojen alapuolelle, ja sen tehokkuus onkin todistettu lukuisilla riippumattoman testauslaitoksen suorittamilla testeillä.

Taulukko, jossa kuvataan eri puhdistusmenetelmien tehokkuutta sammutusvarusteiden dekontaminaatiossa.
Decontexin LCO2-käsittely on puhdistusteholtaan ylivoimainen muihin puhdistusmenetelmiin verrattuna. Se poistaa luotettavasti epäpuhtaudet kaikista sammutusasun kerroksista lain sallimien tasojen alapuolelle.

Decontexin ISO-sertifioitu LCO2-käsittely on erittäin ympäristöystävällinen menetelmä ja vastaa myös kiristyneisiin ympäristövaatimuksiin. Täysin vedetön prosessi säästää resursseja ja energiaa, ja varusteista irronneet myrkylliset aineet kerätään huolellisesti talteen sekä käsitellään asianmukaisesti. Näin mitään vaarallisia aineita ei päädy viemäriverkostoon tai luontoon. Dekontaminaatiossa käytetty hiilidioksidi kerätään myös talteen ja käsitellään asianmukaisesti, jonka jälkeen se voidaan käyttää uudelleen. Koska prosessi ei vaadi korkeita lämpötiloja, se on myös hellävarainen puhdistettaville materiaaleille ja pidentää niiden käyttöikää.

Palvelu on saatavilla kauttamme nyt myös Suomessa! Lähetämme dekontaminoitavat vaatteet ja varusteet Decontexille Belgiaan, ja saat ne takaisin täysin toimivina ja käyttövalmiina. Tutustu Decontexin mullistavaan LCO2 -dekontaminaatioon tarkemmin täällä, tai täytä suoraan alla oleva lomake ja kysy rohkeasti lisätietoja!

    Tarjouspyynnöt ja tiedustelut